Druhy sýrů

Sýry se dělí na dva hlavní druhy: tvrdé sýry a měkké sýry. Měkké sýry se konzumují ihned

poté, co se vyrobí. Tvrdé sýry (čedar, eidam, gouda, parmezán a další) časem dozrávají

a získávají tu pravou chuť.

Mozzarella – ihned zkonzumovat

Mozzarella patří mezi měkké sýry a má nejlepší chuť v ten den, kdy byla vyrobena.

Mozzarella se velice rychle kazí, a proto je prodávaná v plastových sáčcích s marinádou.

Tento sýr se používá především na italské pizzy.

Mascarpone – sladký sýr

Dalším italským sýrem je Mascarpone. Mascarpone je čerstvý měkký sýr, který je vyráběn

z kravské smetany. Při výrobě tohoto sýra se nepoužívá syřidlo. Sýr se vyrábí jen přidáním

kyseliny sýrové a rozložením na jemné plátno. Mascarpone je velice jemným a sladkým

sýrem. Používá se především na výrobu Tiramisu.

Mascarpone a Tiramisu

Eidam – ten sýr všichni známe

Lidé z ČR nejčastěji konzumují eidam. Eidam se nejprve vyráběl v Nizozemsku. Eidam je

nasládlý polotuhý a plnotučný sýr, který se vyrábí z kravského mléka. Eidam má velice

neutrální chuť, bez zápachu a bez příliš slané chuti. Doba zrání eidamu je jen od jednoho

měsíce do deseti měsíců. Vyzrálý eidam má vyšší trvanlivost a tmavší barvu. Správně vyzrálý sýr též lépe chutná.

Čedar – původem z Anglie

Čedar je tvrdý sýr původem z Anglie. Nejčastěji se vyrábí z kravského mléka a tvaruje se do

kulatých bochníků. Čedar zraje půl roku až jeden a půl roku od uložení. Čedar má hladkou

a tvrdou strukturu a je nedrolivý. Chuť sýra zraje s jeho stářím.

Čedar

Gouda – sýr typický svou vůní

Gouda je typický svou vůní, kterou ucítíte až při polykání. Gouda má svůj původ v Nizozemsku a vyrábí se z kravského mléka. Doba zrání je od jednoho měsíce až do dvou let. Gouda je středně měkký sýr s krémově žlutým středem. Gouda má ve své struktuře nepravidelné dírky. Jeho kůra se před zráním pokrývá voskem.

Monade.cz

Jsme internetový magazín Monade. Publikujeme rady, tipy, novinky, srovnání, testy, recenze aj. Náš tým je složen z mladých lidí. Píšeme o různých tématech, podle toho, o co se daný redaktor právě zajímá. Všechny informace jsou ověřeny a podloženy skutečnými daty.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..