Druhy sýrů

Sýry se dělí na dva hlavní druhy: tvrdé sýry a měkké sýry. Měkké sýry se konzumují ihned

poté, co se vyrobí. Tvrdé sýry (čedar, eidam, gouda, parmezán a další) časem dozrávají

a získávají tu pravou chuť.

Mozzarella – ihned zkonzumovat

Mozzarella patří mezi měkké sýry a má nejlepší chuť v ten den, kdy byla vyrobena.

Mozzarella se velice rychle kazí, a proto je prodávaná v plastových sáčcích s marinádou.

Tento sýr se používá především na italské pizzy.

Mascarpone – sladký sýr

Dalším italským sýrem je Mascarpone. Mascarpone je čerstvý měkký sýr, který je vyráběn

z kravské smetany. Při výrobě tohoto sýra se nepoužívá syřidlo. Sýr se vyrábí jen přidáním

kyseliny sýrové a rozložením na jemné plátno. Mascarpone je velice jemným a sladkým

sýrem. Používá se především na výrobu Tiramisu.

Mascarpone a Tiramisu

Eidam – ten sýr všichni známe

Lidé z ČR nejčastěji konzumují eidam. Eidam se nejprve vyráběl v Nizozemsku. Eidam je

nasládlý polotuhý a plnotučný sýr, který se vyrábí z kravského mléka. Eidam má velice

neutrální chuť, bez zápachu a bez příliš slané chuti. Doba zrání eidamu je jen od jednoho

měsíce do deseti měsíců. Vyzrálý eidam má vyšší trvanlivost a tmavší barvu. Správně vyzrálý sýr též lépe chutná.

Čedar – původem z Anglie

Čedar je tvrdý sýr původem z Anglie. Nejčastěji se vyrábí z kravského mléka a tvaruje se do

kulatých bochníků. Čedar zraje půl roku až jeden a půl roku od uložení. Čedar má hladkou

a tvrdou strukturu a je nedrolivý. Chuť sýra zraje s jeho stářím.

Čedar

Gouda – sýr typický svou vůní

Gouda je typický svou vůní, kterou ucítíte až při polykání. Gouda má svůj původ v Nizozemsku a vyrábí se z kravského mléka. Doba zrání je od jednoho měsíce až do dvou let. Gouda je středně měkký sýr s krémově žlutým středem. Gouda má ve své struktuře nepravidelné dírky. Jeho kůra se před zráním pokrývá voskem.

Druhy sýrů
5 (100%) 2 votes

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.