Druhy sýrů
Sýry se dělí na dva hlavní druhy: tvrdé sýry a měkké sýry. Měkké sýry se konzumují ihned
poté, co se vyrobí. Tvrdé sýry (čedar, eidam, gouda, parmezán a další) časem dozrávají
a získávají tu pravou chuť.
Mozzarella – ihned zkonzumovat
Mozzarella patří mezi měkké sýry a má nejlepší chuť v ten den, kdy byla vyrobena.
Mozzarella se velice rychle kazí, a proto je prodávaná v plastových sáčcích s marinádou.
Tento sýr se používá především na italské pizzy.
Mascarpone – sladký sýr
Dalším italským sýrem je Mascarpone. Mascarpone je čerstvý měkký sýr, který je vyráběn
z kravské smetany. Při výrobě tohoto sýra se nepoužívá syřidlo. Sýr se vyrábí jen přidáním
kyseliny sýrové a rozložením na jemné plátno. Mascarpone je velice jemným a sladkým
sýrem. Používá se především na výrobu Tiramisu.
Eidam – ten sýr všichni známe
Lidé z ČR nejčastěji konzumují eidam. Eidam se nejprve vyráběl v Nizozemsku. Eidam je
nasládlý polotuhý a plnotučný sýr, který se vyrábí z kravského mléka. Eidam má velice
neutrální chuť, bez zápachu a bez příliš slané chuti. Doba zrání eidamu je jen od jednoho
měsíce do deseti měsíců. Vyzrálý eidam má vyšší trvanlivost a tmavší barvu. Správně vyzrálý sýr též lépe chutná.
Čedar – původem z Anglie
Čedar je tvrdý sýr původem z Anglie. Nejčastěji se vyrábí z kravského mléka a tvaruje se do
kulatých bochníků. Čedar zraje půl roku až jeden a půl roku od uložení. Čedar má hladkou
a tvrdou strukturu a je nedrolivý. Chuť sýra zraje s jeho stářím.
Gouda – sýr typický svou vůní
Gouda je typický svou vůní, kterou ucítíte až při polykání. Gouda má svůj původ v Nizozemsku a vyrábí se z kravského mléka. Doba zrání je od jednoho měsíce až do dvou let. Gouda je středně měkký sýr s krémově žlutým středem. Gouda má ve své struktuře nepravidelné dírky. Jeho kůra se před zráním pokrývá voskem.