Milujete restaurace, ale je vám líto peněz? Jezte doma!

Kdo z nás si sem tam rád nezajde na dobré jídlo do restaurace? Když nám uvaří někdo jiný než my samotní, jídlo nám víc chutná, když je to navíc zdatný kuchař a jídlo pošimrá naše chuťové buňky, užíváme si to dvojnásob. V poslední době ale vše kolem nás zdražuje, jídlo v restauracích není výjimkou. Sami sobě klademe otázku, jak se stravovat a zda by se na tom nedalo ušetřit. Dalo, vařit se dá i doma.

I doma si můžete připravit jídlo jako z restaurace

Mnohá jídla si připravujeme doma a ani by nás nenapadlo si je objednávat v restauraci. Pak jsou ale jídla, o kterých si myslíme, že si je doma buď nezvládneme připravit vůbec, nebo nebudou tak dobrá. Možná nás dnešní doba, která nás ve snaze ušetřit víc přitáhne k plotně a vaření doma, přesvědčí o opaku.

Vaření je sice pro některé z nás nutností, kterou musíme zvládnout, pro jiné je ale vaření jako koníček, kterému se věnují s nadšením. Mají doma snad všechny možné pomocníky, zkouší nové metody přípravy pokrmů, kuchyň si vybavili nejen podle nutnosti a možná i v souladu s aktuálními trendy, ale také srdcem. Ví, že bez potřebného vybavení kuchyně by to vaření bylo utrpení. Dost možná je právě to tím důvodem, proč je pro někoho vaření hobby, pro jiného otrava.

Víte, že domácí vaření je jednou z cest, jak ušetřit na jídle?

Zdražují energie, potraviny, služby, pohonné hmoty, prostě všechno. Asi každý si tak klade otázku, co ve svém životě může změnit, bez čeho se obejde, jak ušetřit. Jsou věci, které změnit prostě nejdou, pak jsou ale ty, které poupravit jdou. A mezi ně patří právě jídlo.

Proč byste měli každý den chodit na oběd do restaurace, když si můžete levné obědy připravit doma? Proč si večer objednat jídlo z rozvozu, když si zvládnete uvařit luxusní večeři doma? Proč vyrážet na večeři s přáteli někam do restaurace, když můžete posedět pěkně v pohodlí domova a nikdo vás nebude honit, že se blíží zavírací doba?

Vaření v domácnosti
Vaření v domácnosti

Vaření doma je vlastně takové malé dobrodružství s odměnou na konci. Víte, z čeho si pokrmy připravujete, kvalitní suroviny si sami nakoupíte. Jídlo přizpůsobíte přesně svým chutím, nestane se, že na vás bude příliš ostré, i když se to podle jídelního lístku nezdálo.

No a pak se taky jistě občas stane, že v ledničce najdete jen pár základních surovin a vy z nich musíte vykouzlit dokonalé jídlo. Možná budete zprvu trochu panikařit, ale pak zjistíte, že to zvládnete a budete na sebe pyšní. Domácí vaření je prostě zábava.

Dobré jídlo si neuvaříte bez potřebného vybavení

Vaření možná není žádná věda, ale vybrat ty nejlepší suroviny, zpracovat je a pak vyladit chutě, to už tak jednoduché není. Obyčejné jídlo zvládne uvařit každý, nějakou laskominu ale jen hobby kuchař, pro kterého je vaření zábava. Ani on se ale neobejde bez potřebného kuchyňského vybavení. Co nesmí v kuchyni chybět?

Začněte u nožů

Nože patří mezi základní vybavení každé kuchyně. Mít jen jeden je málo, pořídit byste si jich měli hned několik.

  • Základem je univerzální kuchařský nůž.
  • Na zeleninu oceníte malý nůž na zeleninu, kterým ji nejen nakrájíte, ale také klidně oloupete.
  • Vykosťovací nůž se neztratí.
  • Každý kuchař by měl mít i santoku nůž.
  • Větší kusy masa naporcujete sekáčkem, kterým rozseknete i žebra.
  • Nůž na ryby má také své místo v každé kuchyni.
  • Chleba i rohlíky nakrájíte pomocí nože na pečivo.
  • Máte rádi sýry? Pořiďte si i nůž na sýr.
  • Hodit se může i filetovací nůž.
Víte, že na nožích se nevyplácí šetřit? Levné nože se brzy otupí, za pár týdnů budete shánět nové. Když si je ale dobře vyberete a budete se o ně správně starat, poslouží vám i dlouhé roky.

Pořiďte si hrnce i pánvičky

V dobře vybavené kuchyni nesmí chybět ani pár hrnců, pánviček a pekáčů. Většinou nestačí jedna velikost, třeba u hrnců se hodí velký hrnec na polévku nebo omáčku, a pak nějaký ten menší rendlík.

Na škodu nejsou ani různí pomocníci do kuchyně

Ty tam jsou doby, kdy se maso nebo zelenina vařila jen tak v hrnci. Dneska si můžete připravit jídlo jako z restaurace i díky tomu, že nejrůznější pomocníci jako třeba sous-vide vařič, jsou dostupné i pro domácnosti. Těsto už za nás připraví kuchyňský robot, proč namáhat ruce vařečkou? Hranolky můžeme dát do trouby, nebo třeba do horkovzdušné fritézy, která je připraví jen s kapkou oleje a odpadnou nám obavy, jak se stravovat zdravě.

Jídlo servírujte na kvalitním nádobí

Pokrm je připravený, uvařený a čeká na hosty. Chuť je lahodná, když ho ale nebudete mít na čem servírovat, je vám to celé k ničemu. Pořiďte si i kvalitní talíře, talířky, misky a příbory, ať je vše dokonalé.

5/5 - (1 vote)

Monade.cz

Jsme internetový magazín Monade. Publikujeme rady, tipy, novinky, srovnání, testy, recenze aj. Náš tým je složen z mladých lidí. Píšeme o různých tématech, podle toho, o co se daný redaktor právě zajímá. Všechny informace jsou ověřeny a podloženy skutečnými daty.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..