Zdraví a fitness

Co znamenají jednotlivé typy pražení kávy?

Rádi byste si koupili kvalitní kávu, ale nevyznáte se v nabídce? Poradíme vám, co znamenají jednotlivé stupně pražení kávy a jak mezi nimi najít ten, který plně uspokojí vaše chuťové buňky. Připravte si váš oblíbený nápoj jako profík!

Pražení kávy ovlivňuje chuť

Způsob pražení kávy má vliv na to, jakou bude mít výsledný nápoj chuť. Čím méně upražená je, tím kyseleji chutná. A naopak. Delším pražením ztrácí na kyselosti a získává charakteristickou hořkost. Kromě chuti se mění i barva zrn. Společně s vyšším stupněm pražení tmavnou až k úplně černé.

Abyste byli maximálně spokojeni, kvalitní zrnková káva musí přesně odpovídat vašim chuťovým preferencím. Nyní se podíváme na jednotlivé typy pražení a pomůžeme vám s výběrem.

Zelená káva a hubnutí

Z nepražených kávových zrn se připravuje zelená káva. Tento nápoj je velmi oblíbený zejména při hubnutí, jelikož urychluje metabolismus a snižuje chuť k jídlu. Samotná chuť zelené kávy ale pravého kávového gurmána příliš nepotěší. Chutná totiž podobně jako zelený čaj.

Chcete zhubnout? Vyzkoušejte Bulletproof kávu

Při hubnutí se nám mnohem lépe osvědčila Bulletproof káva, kterou si umícháte z nápoje z klasické upražené kávy. Mimo kávy se do Bulletproof přidává také MCT olej a Ghee. Díky tomu má nejen zajímavější chuť, ale i silnější účinky.

Bulletproof káva neboli máslová káva
Bulletproof káva neboli máslová káva

Jaké jsou stupně pražení kávy

  • Stupeň 1 až 4 – světlé pražení. Chuť je výrazně kyselá. Samotná příchuť nápoje je ale velice jemná. Světle pražení poznáte hlavně podle charakteristických světlounkých zeleno hnědých zrn.
  • Stupeň 5 až 7 – skořice. Tyto stupně pražení získaly své jméno podle barvy zrn, které se světle hnědou barvou podobají skořici. Chutí ji ale v ničem nepřipomínají. Nápoj je kyselý, vůně není příliš výrazná.
  • Stupeň 8 – střední pražení. Zrna získávají výraznější hnědou barvu. Z chutě začínají ustupovat původní kyselé tóny „syrové“ kávy, stále v ní ale převládají.
  • Stupeň 9 – High pražení. Pro zrna v tomto stupni je typická sytě hnědá barva. Chuť i aroma připomíná kávu, kterou běžně dostanete v kavárnách. Ač je stále hlavně kyselá, je mnohem bohatší a plnější.
  • Stupeň 10 – City pražení. Chuť je velice podobná 9. stupni High. Aroma je příjemné, kyselost mírná.
  • Stupeň 11 a 12 – Full City pražení. Kyselost je téměř neznatelná, převládá hořká a plná chuť. Kávová zrna jsou tmavě hnědá. To hlavně proto, že cukr, který obsahují, zkaramelizoval.  Zároveň si můžete všimnout, že jejich povrch je mírně olejnatý. U 12. stupně je potřeba dávat pozor, aby se káva nespálila.
  • Stupeň 13 – španělský styl pražení. Zrna 13. stupně už jsou téměř černá a od spálení a zničení je dělí jen chvilička. Výsledný nápoj je silně hořký s výrazným aroma. Takto silná káva je oblíbená zejména v jižním Španělsku a také Itálii.

Jakou kávu si pořídit?

Záleží na tom, jak si kávu připravujete a jak ji máte rádi. Pokud preferujete espresso, americano a obecně plnější a hořkou chuť, zvolte stupeň 9 a výš. Do moka konvičky, pro french press, džezvu nebo automatické kávovary je 9. a 10. stupeň ideální.

Káva připravená z méně upražených zrn má vždy o něco kyselejší, a ne tak plnou chuť. Využívá se hlavně při přípravě filtrované kávy, vacuum potem nebo v chemexu. Nezapomeňte, že kromě pražení je důležité kávu správně umlít.

Pozor na příliš tmavou kávu

V obchodech často narazíte na příliš černou kávu, která je vlastně už spálená. Jak už jsme v textu zmínili, u vysokých stupňů pražení zrna od destrukce dělí jen pár sekund. A velké řetězce čas od času za výhodnější cenu takto znehodnocenou kávu nabízí. Raději se jí vyhněte. Nepotěší vás chuťově, ani účinkem. Nakupujte jen od ověřených značek nebo ve známé pražírně.

5/5 - (1 Hodnocení)

Monade.cz

Jsme internetový magazín Monade. Publikujeme rady, tipy, novinky, srovnání, testy, recenze aj. Náš tým je složen z mladých lidí. Píšeme o různých tématech, podle toho, o co se daný redaktor právě zajímá. Všechny informace jsou ověřeny a podloženy skutečnými daty.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..